KLIK HIER VOOR INFORMATIE |
GEZONDHEIDSTIPSERVARINGEN EN INZICHTEN |
CLICK HERE FOR |
Als de faeces van mensen ál te stevig zijn, is de bolus van die mensen te hard. Dat is een waarheid als een koe! Nietwaar? Een dergelijke omstandigheid zal menige toiletbezoeker kunnen doen panikeren. Als men erg moet persen om de fecaliën kwijt te kunnen, is dat geen goede zaak, omdat men dan eventuele aambeien mee naar buiten kan gaan persen. Dat zal men ten enenmale moeten zien te voorkómen.
Maar de vraag is dan natuurlijk op welke wijze kan men ten alle tijde voorkómen dat men niet met dit probleem zal worden geconfronteerd. Het eerste waarop men wat dat betreft moet letten, is het binnenkrijgen van voldoende vocht. Want drinkt men te weinig, dan zal de ontlasting al gauw te stevig kunnen worden. Dus mocht men denken dat men problemen op dit gebied zou kunnen krijgen, dan is het van groot belang om meer te gaan drinken. Om dat niet te gemakkelijk te gaan vergeten, kan men het best altijd een groot glas water op het aanrecht voor dagelijkse consumptie klaar hebben staan.
Een ander gegeven waar men wat dat betreft op moet letten, is dat men genoeg vezels met de voeding binnenkrijgt. Wat dat betreft is het verstandig om altijd enkele winterpenen voor consumptie beschikbaar te hebben. Door het eten van een stuk winterpeen van een lengte van ongeveer vijf centimeter, is men vrijwel verzekerd van het binnenkrijgen van voldoende vezels. Het bijkomende voordeel van het eten van winterpenen (of van worteltjes) is dat deze groenten flink laxerend werken. Zolang ze tenminste rauw worden gegeten.
Iets wat ook van belang is voor goede ontlasting, is het verkrijgen van voldoende lichaamsbeweging. Mocht men op een dag wat dat betreft tekortschieten, dan kan men daar heel gemakkelijk iets aan doen. Namelijk door in de kamer, van het huis waarin men woont, een tijdlang stevig heen en weer te gaan lopen. Als men dat doet, zal men na ongeveer een kwartier wel aandrang tot ontlasting kunnen krijgen. Lukt dat dan nog niet, dan zal een extra kwartiertje mogelijk wel soelaas kunnen bieden. Die lichaamsbeweging kan men vanzelfsprekend ook op heel andere manieren zien te krijgen. Maar als men daar in de kamer van de eigen woning voor zorgt, hoeft men geen moeite te doen om zich op het verkrijgen van lichaamsbeweging, die men wil ondergaan, voor te bereiden. Namelijk door bijvoorbeeld speciale sportkleding aan te doen, of door bijvoorbeeld naar een sportschool te gaan. De extra lichaamsbeweging die men zo krijgt, bewerkstelligt dat de peristaltiek van de darmen wordt bevorderd.
Als men op de bovengenoemde manieren handelt, zal men niet alleen een meer slappe vorm van ontlasting kunnen gaan krijgen, maar ook duidelijk een wat meer frequente ontlasting. Waardoor er minder kans is op het ontstaan van een harde bolus in de darmen. Mocht men op zeker moment overigens wel een ál te harde bolus hebben, een bolus die men niet goed door de anusopening heen weet te krijgen, dan kan men eventueel met de vingers trachten om het schone eind van de bolus iets fijn te gaan knijpen. De passage van de anusopening zal dan gemakkelijker kunnen gaan verlopen. Mocht men er tegenop zien om de vingers vies te gaan maken, dan zou men hiertoe eventueel een latex wergwerphandschoen kunnen aantrekken. Om geen iritatie aan de anusopening te veroorzaken, zou men de vingers glad kunnen maken met enig glijmiddel. Als de laxatie moeilijk verloopt kan men ook gebruik gaan maken van thee van Sennapeulen. Hele Sennapeulen hebben een bijzonder heilzaam effect op de stoelgang. Gebruik voor een kop thee 6-10 peulen (begin met 6 peulen en bouw het langzaam op). Laat ze 20-30 minuten trekken in heet water. Maar het is beslist niet verstandig om sennapeulen langdurig te gebruiken. Niet alleen door de kans op het ontstaan van een 'luie darm', maar ook door de verwarrende verkleuring van de darmwand, die er door kan optreden.
Veel mensen zijn geneigd om hun defaecatie uit te stellen als zij niet thuis zijn. Dit om te voorkómen dat een ander last heeft van de geluiden en de stank waarmee die defaecate gepaard gaat. Hoe langer men de grote boodschap echter gaat uitstellen, hoe meer de stoelgang zich gaat ophopen in de darmen en hoe harder die ook gaat worden. Dat kan tot acute obstipatie leiden, en op termijn zelfs tot chronische constipatie.
P.S. Zoekt men informatie over te zachte ontlasting, dan kan men op deze link gaan klikken.
Vóór u besluit om een tip (die op deze website staat vermeld) te gaan opvolgen, dient u eerst de veiligheidsadviezen te lezen. Klik daarvoor op deze link.